0490. Makerij , Vlampijpstraat 80 te Utrecht
Zaterdag 15 juni 2024 hebben we drie volgeboekte rondleidingen mogen geven in en om de nieuwbouw van de Makerij.
Hierbij hebben we het ontwerp als flexibel casco uitgelegd en de verbinding met de omgeving, Spoortalud en Julianapark, waaraan de hagen, het deels onverharde erf en haar groene gevels een steentje bijdraagt.
Daarnaast hebben we onze visie op het thema “ Ruimte Maken” uit de doeken gedaan. In het kort :
Volume toevoegen Bestaande gebouwen optoppen, uitbreiden of onderkelderen.
Volume Verdichten Bestaande gebouwen opnieuw indelen.
Ruimte Delen Ploegendienst, meer verschillende disciplines op verschillende tijdstippen in een gebouw.
Inschikken Meergezinshuizen, met gedeelde voorzieningen, zoals de meterkast en PV.
Samenwerken Ruimte voor ontmoeting, meer kwaliteit van ruimtes. Gedeelde voorzieningen. VvE.
Circulair werken Verkeer en afvalstromen beperken door een productcyclus op eigen terrein.
Circulair Bouwen Demontabel bouwen, Hergebruik van bouwmaterialen en gebouwskeletten. Het liefst op locatie.
Groen Schakelen Groene plekken op, rond en aan gebouwen aan-een-schakelen tot routes voor plant en dier.
Groei Flexibele casco’s bouwen om inwendige groei door herverdeling mogelijk te maken. En onderverhuren makkelijk te maken.
Het combineren van de opgesomde items maakt daarbij ( sociale ) meerwaarde.
Bedrijven en huurders worden bedankt voor de toegang. Wij danken Aorta voor de organisatie en de bemensing van de DVDA,
UITVRAAG DVDA: Mogelijk kun je in je presentaties aanhaken bij het thema van de DvdA: Ruimte maken! Zowel gebiedsontwikkeling als gebouwontwikkeling is een strijd om ruimte. Hoe creëren we woon-, werk- en leefruimte voor zoveel mogelijk mensen op beperkte oppervlakte, waarbij we ook oog hebben voor grote opgaven rond energie, klimaat, circulariteit en biodiversiteit? Wat is het antwoord van ontwerpers en ontwikkelaars op deze complexe puzzel?
ANTWOORD DYNAMO : De maakindustrie heeft ook een huisvesting carrière nodig. Er is behoefte aan professionele en representatieve bedrijfsruimte die je naar je hand kan zetten. Vanwege de logistiek is dit grotendeels grondgebonden. Interessant is de combinatie van Meubelmakerij Moonshine met onderwijs voor Ambachtelijk Meubel maken door De Schrijn. Hierdoor kunnen meer bouwlagen binnen de bestemming rendabel gemaakt worden. De combinatie maken – leren is een logische combinatie. Een verdere uitbreiding met maken-ontwerpen kan een heel belangrijk stap zijn in de huidige tijd waarbij we opzoek zijn naar duurzame producten en methoden. De ruimte voor het experiment en het netwerk van diverse bedrijven is daarbij van belang. Vergeet daarbij de ontmoetingsplekken niet in de vorm van gemeenschappelijk voorzieningen en ook horeca.
De maakindustrie rendeert: Mede-initiatiefnemer Frank van Echteld Realisatie & Realisatiesupport heeft als aannemer het casco van de Makerij eigenhandig gebouwd. De meubelmakers zijn verantwoordelijk voor de afbouw van het casco, het interieur en de gemeenschappelijke tuin.